Hör eleverna berätta om varför de valde den unika utbildningen. Foto: Tiffany Lind/SVT

Unik utbildning för nya barnskötare

Uppdaterad
Publicerad

Förra året startade Vuxenutbildningen i Sundsvall en ettårig lärlingsutbildning för barnskötare. Utbildningen lockar många sökande, mestadels för att den består av mycket praktik.

– Det har varit jättespännande att gå det här programmet. Man har lärt sig mycket, säger Linse Castrillon.

Under 44 veckor har eleverna bedrivit sina studier med tre dagars praktik och två dagars teori, vid deras sida fanns såklart lärare, men även en handledare. Under onsdagen hade de sista dagen på utbildningen som bestod av utvärdering, lekar och sång.

– Jag är jättenöjd med allting. Med klasskamrater och lärare också, säger Marwa Tawfeek, som har gått utbildningen och nu ser framemot att få jobba som barnskötare.

Sundsvalls kommun har sedan tidigare använt utbildningsformen lärling, men det unika med förra årets nystartade utbildning är att Vuxenutbildningen istället gör den gruppvis, och inte för en enskild elev. Dessutom är de inriktade mot ett specifikt yrkesområde.

– Vi har fått jättebra bemötande av eleverna, säger Gunilla Jakobsson, lärare på Vuxenutbildningen, barn- och fritidsprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.