Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Upprop mot nedläggning av nattis i Örnsköldsvik

Upprop mot nedläggning av nattis i Örnsköldsvik

Publicerad

För kocken Linnea Liljedahl och hennes sambo Peter Eriksson riskerar en nedläggning av nattis i Örnsköldsvik hela deras verksamhet, den gemensama restaurangen.

Bildningsförvaltningen i Örnsköldsvik måste spara minst 30 miljoner kronor i nästa års budget. Ett av förslagen innebär att barnsomsorg på obekväm arbetstid läggs ner. Kommunen skulle då spara 2,5 miljoner samtidigt som 23 barn och deras familjer skulle beröras.

Jack är ett av barnen som vistas på Solägget 24, en verksamhet som håller öppet när övrig barnomsorg håller stängt. Jacks mamma Linnea Liljedahl och pappa Peter Eriksson driver tillsammans en restaurang i Örnsköldsvik vilket, i princip, betyder att de alltid arbetar under dygnets obekväma timmar.

– Nattis har ju varit avgörande och är avgörande för mig och min lilla familj. Både privat och som företag så är det ju avgörande för oss att vi har nattis i Örnsköldsvik, säger Linnea Liljedahl.

Startat upprop

När det blev känt att Nattisverksamheten fanns med i sparförslagen startade Linnea ett uppror mot nedläggningen och försöker på så vis påverka beslutsfattarna.

– Väldigt många av oss som har våra barn på nattis är i våra mest verksamma år. Vi har hur mycket som helt att ge och vi ska inte kunna jobba eller tillföra för att vi inte kan ha våra barn på förskola men under kvällar och nätter. Det är ju helt befängt.

Blir en kvinnofråga

Linnea vill att barnomsorg på obekväm arbetstid ska bli lagstadgad. Annars, menar hon, kan det bli så att föräldrar tvingas prioritera vem som får göra karriär och vem som måste stanna hemma med barnen som till exempel vid skiftarbete.

– Bara för att du väljer att skaffa familj ska du inte behöva tänka om i ditt yrkesvall eller måste börja prioritera den enas yrkesval högre än den andra. Det blir nästan en kvinnofråga.

Timrå i samma läge

Även nattisverksamheten i Timrå hotas av nedläggning när Timrå kommun tvingas spara. Verksamheten John Blund har 30 platser för barn vars föräldrar jobbar obekväma arbetstider. Hur stor beläggningen är i Timrå känner vi inte till men i Örnsköldsvik har mellan 5 – 10 barn per dag vistats på på Solägget 24 de senaste fyra veckorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer