Lars Wallin och Johanna Holmström från Lärarförbundet med en oönskad paviljong. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Politiker mot väggen om förskolan

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i Sverige samlades under lördagen pedagoger inom förskolan med krav om bland annat mindre barngrupper och bättre förutsättningar i förskolan.

Förskoleupproret är en partipolitiskt obunden samling av pedagoger som arbetar inom förskolan. Förutom bättre förutsättningar och mindre barngrupper kämpar pedagogerna för högre personaltäthet, mer planeringstid och färre kringuppgifter.

I Örnsköldsvik var representanter från samtliga politiska partier förutom Miljöpartiet på plats för att svara på frågor om hur de vill förbättra förskollärares arbetsmiljö.

val 2018 Örnsköldsvik

– Jag tycker att politikerna skötte sig väldigt bra. Det bästa och roligaste är att vi får så stor uppslutning. Det visar att de tycker att det här är viktigt och att vi gör det här tillsammans, säger Johanna Holmström som är ordförande för Lärarförbundet i Örnsköldsvik.

Enighet överlag

Politikerna svarade på frågor genom att hålla upp en lapp med antingen ja eller nej. Några frågor visade på skillnader mellan partierna men de allra flesta frågor var de rörande överens om.

– Det känns hoppfullt men vi vet sedan tidigare att alla vallöften inte går igenom. Vi hoppas och tror att förskollärare ska få bättre förutsättningar. Det måste till en förändring. Vi ser att allt fler lärare och förskollärare slutar och väljer något annat samtidigt som det är svårt att rekrytera och få fler till lärarutbildningarna.

Inga fler paviljonger

Politikerna fick en gåva i form av en oönskad paviljong med sig efter utfrågningen. Tillfälliga förskolor i form av paviljonger har placerats ut framför allt i centrala Örnsköldsvik när barnantalen har ökat. Det vill nu Lärarförbundet se ett slut på.

Förskoleupprorets krav

– max 12 barn i småbarnsgrupp, 1-3 år

– max 15 barn i storbarnsgrupp, 3-5 år

– max 4-5 barn per pedagog i varje barngrupp

– att barngruppsstorlek är anpassad efter lokalens storlek

– att barn med särskilda behov får de resurser som krävs 

– att alla förskolor har tillgång till specialpedagog

– att det sätts in vikarier när verksamheten kräver det samt att det sätts in från första dagen

– beslut om likvärdig, reglerad planeringstid för förskollärare i hela landet

– fortbildning och kurser på arbetstid

– ökad lön 

– att alla kringuppgifter för förskolepersonalen plockas bort. Med kringuppgifter menar vi exempelvis: laga frukost och mellanmål, duka till måltider, diska, städa, ringa vikarier, beställa varor, schemaläggning och andra tidskrävande administrativa uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

val 2018 Örnsköldsvik

Mer i ämnet