Kommunens landsbygdsutvecklare Lena Lindström och kommunalråd Per Nylen(S) klipper band. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Upprustad lanthandel invigd i Solberg

Uppdaterad
Publicerad

Med bidrag från länsstyrelsen och vindkraftspengar har Solbergsbygdens ekonomiska förening byggt ut och renoverat den gamla lanthandeln i byn.

Huset byggdes 1917 och har länge varit i skriande behov av renovering. Inte minst isoleringen var bristfällig med kalldrag som följd. Samtidigt ville föreningen bygga ut och skapa en trevligare yta för den del av verksamheten som inrymde servicepunkten, navet med utökad service i bygden. Men beslutet att satsa var inte enkelt att ta. Även om finansieringen bygger på bidrag från länsstyrelsen och Vindin som byggt vindsnurror i området.

– Precis, det var det som var problemet. Vi har ju inte de här pengarna. Nu hade vi tur att banken gick med på att låna ut till oss under en månad innan vi fick bidragspengarna. Annars hade det inte varit genomförbart, säger Rune Forstin som är ordförande i Solbergsbygdens ekonomiska förening.

Välbesökt tillbyggnad

Nybygget invigdes under lördagen genom bandklippning av kommunalrådet Per Nylen (S) och kommunens landsbyggdsutvecklare Lena Lindström. Servicepunkten stod klar redan i januari och enligt Rune har den sedan dess varit precis vad en servicepunkt ska vara, en naturlig mötesplats i byn.

– Det är många som kommer och sätter sig här och fikar på lördagarna och jag har hört av personalen att det är precis likadant på veckorna. Man kommer hit och fikar och har det mysigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.