Uppsving för biodling – ökat miljötänk bakom

Publicerad

Den heta och torra sommaren har inte varit idealisk för bina men inte heller någon katastrof.

I det lite längre perspektivet har biodling ökat i landet. Västernorrland har drygt 200 medlemmar i Biodlarnas riksförbund.

Totalt räknade riksförbundet in 12 500 medlemmar förra året. Sedan finns det uppskattningsvis några tusental till biodlare som inte är medlemmar.

– Vi ökar för tionde året i rad. Den största anledningen är att vi har fått ett annat miljötänkande på senare år, säger förbundschef Jonas Eriksson till Nyhetsbyrån Siren.

Pollinering viktig

– Om det tidigare var starkt fokus på honungsproduktionen och det ekonomiska är det mer tyngdpunkt på miljövinsterna som bina bidrar med genom pollineringen, förklarar han.

I Västernorrland fanns 227 medlemmar men sett till befolkningsmängden är länet tillsammans med Västmanland, Gävleborg och Norrbotten i botten på ligan med 0,9 medlemmar per tusen invånare.

Bra start under våren

Bara storstadslänet Stockholm med 0,5 biodlare per tusen invånare lägger sämre till.

Årets säsong började bra med en varm vår men den följande torkan innebär att honungsskörden blir klen på många håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.