I klippet får ni höra tandvårdsdirektörens frustration och hennes önskemål till sina patienter. Foto: Victoria Champion/SVT

Uteblivna tandläkarbesök kostar regionen 14 miljoner per år

Uppdaterad
Publicerad

Om alla patienter som fått förhinder hade lämnat återbud i tid hade mer än 4 000 personer kunnat få hjälp av tandläkare 2019. Det visar en ny sammanställning som Region Västernorrland har gjort.

Stolarna ekar tomma på Folktandvården centrum i Sundsvall, samtidigt som bristen på tandvårdspersonal är ett rikstäckande problem. Tandläkarna är frustrerade, då det egentligen är många patienter som behöver hjälp.

– När vi har förhållandevis lite resurser, då vill vi ju inte att våra tandläkare ska sitta och vänta på patienterna. Det gör ju att vi blir ännu senare i våra köer, säger Annri Thimstrand, tandvårdsdirektör, Region Västernorrland.

Långa köer och väntetider

I folktandvårdens väntelistor står personer som också behöver snabba eller akuta tider, om de har bitit sönder en tand eller liknande. Då kan de inte hjälpa dem för det är ”fullbokat.”

– Vi vill ju kunna ha patienter i stolarna hela tiden, för då hinner vi ju också med fler personer, fortsätter hon.

Motsvarar fem heltidsanställda

Sammanställningen gjordes över 2019 istället för 2020, då många avbokningar kom in sent på grund av corona. Trots det var siffrorna ändå höga redan innan pandemin.

De 14 miljoner som regionen gick back motsvarar ungefär 4 procent av deras intäkter, men det är fortfarande inte okej menar Annri:

– Det är slöseri med skattebetalarnas pengar, vi hade hellre lagt det på något vettigare såklart.

Hör hennes känslor och uppmaningar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.