Utländsk arbetskraft hamnar i kläm

Uppdaterad
Publicerad

Fem utländska företag granskas efter ett tillslag på Östrandsfabriken. Och det är den utländska arbetskraften som riskerar att hamna i kläm för fuskande företag.

Det är en av Sveriges största industrisatsningar som tar form vid Östrandsfabriken. Produktionen ska fördubblas och fabriken blir därmed en av de största i sitt slag i världen när den står klar nästa sommar.

600 från utlandet

I sommar kommer investeringen att gå på högvarv men redan idag arbetar 1 500 med projektet. Av dem är 600 anställda av utländska underentreprenörer vilket innebär en utmaning för de fackliga organisationerna. På tisdagen gjordes en facklig offensiv utanför fabriksgrindarna för att förmå flera att ansluta sig till facket.

– Även om SCA kräver att alla underleverantörer ska följa svenska lagar och regler finns det en risk att oseriösa företagare dyker upp i sådana här projekt. Underleverantörer kan i sin tur ha underleverantörer som i sin tur har underleverantörer. Den här kedjan kan bli lång och svår att överblicka, säger Peter Björklund, ombudsman Byggnads.

Brister upptäckta

Nyligen gjorde arbetsmiljöverket, polisen och skatteverket en stickprovskontroll vid grindarna på Östrand. Av 140 kontrollerade personer visade sig sex ha en arbetsgivare som inte följt reglerna. Det resulterade i att fem utländska företag anmälts för att ha slarvat med den registrering som ska garantera de utländska arbetare samma arbetsvillkor som svensk arbetskraft. Det gäller löner, arbetsmiljö och säkerhet.

Jan Schedin är fackligt ombud. Han välkomnar statens kontroller av att reglerna följs.

– Vi har under senare år fått allt flera utländska kollegor på våra arbetsplatser. Det är trevligt men det är inte alltid att deras arbetsgivare är lika säkerhetsmedvetna som svenska företag. Särskilt på säkerhetsområdet kan det ske kulturkrockar.  Medan utländska företag ibland anser varselväst och hjälm som god säkerhet vill vi i Sverige gärna se det som en större fråga, säger Jan Schedin.

Få fackligt anslutna

Flertalet utländska företag som är engagerade i Östrandsprojektet har enligt Byggnads tecknat svenska kollektivavtal. Däremot finns det en allmän tveksamhet bland den utländsk arbetskraften att gå med i facket.

– Kanske är det förståeligt eftersom de ofta flyttar mellan olika projekt i olika länder, men samtidigt kan vi inte ge upp, säger Peter Björklund.

Statens intresse för byggbranschen syftar till att bekämpa arbetsgivare som bryter mot lagar och regler för att vinna konkurrensfördelar. Arbetsmiljöverket menar att det förekommer oseriösa företag som riskerar sina arbetstagares hälsa och liv för att vinna kontrakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.