Monika Karlström, rektor vid Sollefteå gymnasium ser fram emot att få välkomna eleverna tillbaka till skolan. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Snart återvänder eleverna – Sollefteå gymnasium tar höjd för utmaningar

Publicerad

Att eleverna återvänder betyder nya utmaningar för gymnasieskolorna. Sollefteå gymnasium har tagit höjd och är beredd på olika scenarier som kan ställa till det.

När eleverna välkomnas tillbaka till skolbänken väntar nya, strikta rutiner på skolorna. Klassernas upprop till exempel kommer att ske tillsammans med mentorerna i respektive klassrum och inte alla tillsammans, som traditionen bjuder.

Det är restriktionen om max 50 personer i en folksamling som styr. Den restriktionen tvingar också skolorna till striktare schemaläggning vid skolluncherna.

Coronaviruset i Västernorrland

– Där kommer vi att vara betydligt mer restriktiva. Vi kommer att ha inbokade lunchraster i schemat som eleverna måste försöka förhålla sig till. Allt för att förhindra stora folksamlingar i onödan, säger Monika Karlström som är rektor vid Sollefteå gymnasium.

Höstförkylningar kan spöka

Något man tagit höjd för är höstens väntade förkylningar som kan visa på samma symptom som covid-19. Visar elever eller personal minsta symptom måste de stanna hemma även om huvudprincipen är att undervisningen ska ske mellan lärare och elever i klassrummen.

– Ja, det gäller alla våra elever, lärare och övrig personal. Det kan innebära situationer där vi till exempel har lärare som är hemma med förkylning eller hosta medan vi har elever som sitter i klassrummet på skolan samtidigt som undervisningen är igång via digitala hjälpmedel.

Glad över elevernas återkomst

Trots alla nya rutiner och gällande restriktioner, som kommer sätta verksamheten på prov, tycker Monika att det ska bli kul att se skolorna i Sollefteå fyllas med elever igen.

– Det betyder jättemycket för mig och personalen. Jag tror att vi allihopa blev själaglada när vi fick höra att vi faktiskt kunde öppna för skolverksamhet i skolan. Vi vill ju ha våra elever på plats. Det är det som är givande och roligt och det ger ett helt annat socialt utbyte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet