I hård kamp mot klippor och hav

Uppdaterad
Publicerad

Från ö till ö i våtdräkt. För andra året ställs människa mot hav och klippor i Höga kustens skärgård.

Swimrun är en snabbt växande sport och tävlingen i Höga kusten lockade 100 lag från 15 länder.

– Jag tror många vill ha nya äventyr och prova på nya utmaningar, säger deltagaren Tina Fritzson, tävlande i mixklassen, om varför fler och fler lockas till tävlingsformen.

Banan med start och mål vid Gullviks havsbad räknas som en av de tuffaste i Sverige, framför allt på grund av den kuperade terrängen.

– Det finns inte sådan klättring någon annanstans. Bland det jobbigaste vi varit med om, konstaterade herrvinnarna Pär Kristoffersson och Joakim Axelsson direkt efter loppet.

Deltagarna ska ta sig över Råskärsön, Vågön, Klösan, Trysunda, Järvön i en vid bana tillbaka mot Gullvik och målet. Femton gånger får löparna ge sig ut i havet för att simma mellan öarna – mellan Trysunda och Järvön en sträcka på 1 770 meter. Det handlar om en tävlingstid på mellan 6 och 10 timmar.

– Fantastisk kul, men jobbigt, summerade damsegrarna Camilla Landén och Lina Byman, före detta tävlingssimmare, som tävlade ihop i swimrun för första gången.

Mixklassen vanns av Martina Ågren och Oskar Davidsson.

Vinnarna i respektive klass kunde kvittera ut en startplats till nästa års VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.