Utpressning på nätet allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar för utpressning på nätet. Bedragarna har blivit aggressivare.

En man i Sundsvallsområdet satt och surfade på sin läsplatta när den plötsligt låste sig och ett hotfullt meddelande dök upp. Han anklagades för att ha laddat ner piratkopierat material.

Avsändaren sade sig vara Interpol och hotade med en stämning på 1 miljon kronor och risk för fängelse i 11 år. Det fanns dock en öppning. Interpol sade sig vara nöjda om det betalades in motsvarande 1 000 kronor.

Mannen blev förstås sunt misstänksam och anmälde det hela till polisen som ett bedrägeriförsök.

– Bedrägeriförsöken via nätet har blivit allt allvarligare och tenderar bli mer liknande utpressning säger Lars Andersson på Sundsvallspolisen.

Enligt polisen är det ett stort mörkertal på dom här bedrägeriförsöken, de flesta som drabbas anmäler aldrig. I det här fallet tror Lars Andersson att det kommer att hanteras som dataintrång, försök till bedrägeri, eller möjligen försök till utpressning.

En liknande form av bedrägeriförsök var vanlig för några år sedan, men då påstods de drabbade ha laddat ner barnpornografi.

– Det här är en ny form av det klassiska ”polishotet” som tidigare varit vanligt på nätet, men hoten blir allt grövre säger Lars Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.