Utredningens fyrtio sidor är i stort sett oläsliga Foto: Rolf Lunneborg, SVT

Utredning om mutbrott i Sundsvalls kommun mörkas

Publicerad

Efter dagar av ryktesspridning offentliggjorde det kommunala bolag som står i centrum av en misstänkt muthärva sin internutredning. Den 40-sidiga utredningen är dock i stort sett sekretessbelagd i sin helhet.

Den aktuelle chefen har haft en sådan position i bolaget att han misstänks för allvarlig brottslighet och i måndags polisanmäldes han som misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och mutbrott. Avseende mutbrotten misstänks han för att ha både tagit och givit mutor.

Bolaget är verksamt inom bygg- och fastighetsbranschen och har varit engagerade i stora projekt som parkeringshuset Stuvaren och ombyggnaden av Centralstationen.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Svarta oläsbara sidor

SVT har begärt ut den internutredning som låg till grund för anmälan och fick på torsdagen ta del av en rapport som i stort bestod av svarta censurerade sidor. De slutsatser som revisionsbyrån KPMG dragit är sekretessbelagda, liksom sammanfattning och iakttagelser.

– Utredningen innehåller detaljerade uppgifter som vi befarar skulle störa polisutredningen om de blev offentliga, därför har vi valt att inte lämna ut dessa uppgifter. Kort sagt så är rapporten fullproppad med sådant som skulle kunna störa polisens arbete, säger styrelseordföranden i det kommunala bolaget, Johan Nikula.

Experter på ekobrott

Själva förutsättningarna för KPMGs utredning har offentliggjorts, vidare står det att: ”granskningen av det kommunala bolaget gjorts av specialister med lång erfarenhet av att utreda misstankar om allvarliga fel och ekonomiska oegentligheter inom offentlig sektor”.

I övrigt är utredningen belagd med sekretess.

Enligt Johan Nikula är det den höge chefens aktiviteter i bolaget från 2017 till 2020 som granskats. Tidigare har det uppgetts att granskningens avser 2019-2020.

SVT har också begärt ut polisanmälan via det kommunala bolaget. Också den har sekretessbelagts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet