Kanob Almatar Alkwin fick jobb på Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

Arbetslösheten bland utrikesfödda i länet har minskat

Uppdaterad
Publicerad

Antalet arbetssökande har minskat med nära tusen personer i Västernorrland. Den största minskningen är i gruppen nyanlända, men det sker från en väldigt hög nivå, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Vi träffar Alex Al-Khaffaf och Kanob Almatar Alkwin. Båda relativt nyanända från Irak och Syrien och en del i arbetsförmedlingen Sollefteås nya positiva siffror.

– Vi bestämde att jag fört skulle ha en månads praktik. Det blev 20 dagar och sen fick jag jobb. Jag blev jätteglad, säger Kanob Almatar Alkwin, som fick jobb på arbetsförmedlingen i Sollefteå.

Nyckeln är språket

Laila Öhrling är sektionschef på arbetsförmedlingen i Sollefteå. Hon är stolt över de nya siffrorna som hon förklarar så här:

– Det är jätteroligt att så många utrikesfödda fått jobb. Nyckeln är alltid svenska språket. Vi har förmedlat alla typer av jobb. Det som kanske sticker ut är vård och omsorg.

9828 Västernorrlänningar var jobbsökande i januari. En minskning med 8,9 procent mot förra året. När det gäller utrikesfödda är siffran 11,9 procents minskning under samma period.

Arbetsförmedlingen viktig

Alex Al-Khaffaf var polis i sitt hemland Irak. Efter bara tre månaders svenskalektioner fick han tre månaders praktik som vaktmästare på Sollefteå kommun.

– Sen fick jag jobb. Men det hade inte gått utan arbetsförmedlingen, säger han.

Men även andra delar av länet har lyckats.

Flest i Härnösand

Statistiken skiljer sig stort mellan kommunerna, i Härnösand är arbetslösheten bland utrikesfödda 40 procent, jämfört med Timrås 21 procent, vilket är den lägsta siffran i länet.

Ser man till arbetslösheten i helhet var 9 828 personer inskrivna som arbetssökande i Västernorrland. Det är en minskning med 8,9 procent, eller närmare tusen personer, jämfört med januari i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.