Ornitolog Leif Johansson tog hand om den magra, apatiska berguven som hittades på Hemsön. Foto: Eva Kempe

Utsvulten berguv hittad på Hemsön

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen upptäcktes en berguv vid vägkanten på Hemsön utanför Härnösand. Den var utsvulten och det är osäkert om den kommer att överleva.

När hemsöbon Eva Kempe kom körande mot Lungö brygga på onsdagen upptäckte hon något så ovanligt som en berguv vid vägkanten.

– Jag förstod direkt att något var fel, eftersom den inte flyttade på sig och lät mig komma två meter ifrån, säger Eva Kempe.

Farligt nära vägen

Det var mitt på dagen och hon tyckte att den var farligt nära vägen. Eva Kempe ringde till länsstyrelsen och anmälde att hon hittat fågeln.

När hon fyra timmar senare återvände till platsen satt berguven fortfarande kvar. Efter ytterligare en kontakt med länsstyrelsen kom Leif Johansson, som är ornitolog, ut och tog hand om berguven.

– Det visade sig att det inte var någon unge, som jag trodde, utan den var väldigt mager, berättar Eva Kempe.

Sällsynt rovfågel

Enligt Peter Nilsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västernorrland, är det ett sällsynt fynd.

– Det är en av våra mest hotade rovfåglar. Och nu finns det nästan inga sorkar, säger Peter Nilsson.

Han konstaterar att berguven som hittades på Hemsön var utsvulten.

– Vi vet inte om den klarar sig, det vet vi om ett dygn, säger Peter Nilsson.

Under 2019 0ch 2020 pågår en riksinventering av berguv på grund av att flera landskap rapporterar om en kraftig minskning av arten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.