Utterboom i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Från att i det närmaste varit helt borta är uttern nu tillbaka i Västernorrland och det med besked. Länsstyrelsen konstaterar att de flesta revir är upptagna och nu finns uttrarna nästan inne i stan.

Vi följer med länsstyrelsens inventerare Peter Nilsson på spaning efter tecken på utter längs Sidsjöbäcken inte långt från Sundsvalls centrum.
– Här finns en jättebra markeringsplats under bron, säger Peter och visar en sten där det ofta ligger utterspillning. Ett tydligt tecken på att det finns utter i vattendraget.
– De finns längs hela bäcken, även nedströms Sidsjön och ännu närmare stan, berättar Peter.

Stadsuttrar

Att uttern nu finns här nästan inne i stan innebär en dramatisk förändring jämfört med för bara 20 år sedan då den svenska utterstammen hotade att försvinna helt och uttrarna bara fanns vid avlägsna opåverkade vattendrag i Norrlands inland.
– Från länets kärnområden omkring Ånge så finns de nu hela vägen ner till kusten och även här i Sundsvall, konstaterar Peter Nilsson som inte tycker att det är konstigt att uttrarna håller till i stan.
– Nej, det är födan som styr var de etablerar sig, säger han.

Resultatet av miljögifter

Det var framförallt utsläpp av miljögiftet PCB, polyklorerade bifenyler, i vattendrag som förgiftade uttrarna via den fisk de äter. PCB förbjöds helt 1978 och nu ser man resultatet.
– Det ser jättebra ut just nu, vi verkar ha utter på samtliga lokaler som vi kontrollerar, konstaterar Peter Nilsson.

En likande utveckling sker runt om i landet men i Västernorrland är utterboomen extra påtaglig eftersom länet tidigare haft stora miljöproblem som nu på många håll är på väg att rättas till.
– Eftersom Västernorrland är ett kustlän har det varit gott om miljögifter från olika industrier, därför har uttrarna kommit tillbaka senare här men nu verkar de finnas längs hela kusten, säger Peter och förklarar varför det är bra att uttrarna är tillbaka:
– Uttern är en bra indikator eftersom den blir starkt påverkad av miljögifter, och en frisk utterstam tyder på en frisk natur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer