Nya rutiner för vaccinering av allergiker i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Om man är allergiker eller någon gång fått en allergisk reaktion ska vaccineringen mot covid göras på något av de tre sjukhusen i länet och ske under utökad övervakning.

Hör läkemedelskommitténs ordförande här.

Region Västernorrland går ut med nya rutiner för allergiker. Rutiner som de själva menar borde kommit mycket tidigare.

 – Vi har inte varit riktigt tydliga med hur vi ska göra. Det gäller att få alla pusselbitar att falla på plats, säger Maria Alsén Lindström, ordförande i läkemedelskommittén.

Allergisk reaktion

De personer det handlar om är främst de som fått svår allergisk reaktion. Inte till exempel pollen- eller astmaallergiker.

– Om man tittar på studier kring de här vaccinen så kanske en på hundratusen får en allergisk reaktion, säger Maria Alsén Lindström.

En svår allergisk reaktion kommer oftast väldigt snabbt, inom 30 minuter. Reaktionerna kan vara till exempel andnöd, illamående och kräkningar, kraftig hjärtklappning, eller att du svimmar.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.