Foto: TT

Vad är adventsfirandet? Vi reder ut

Uppdaterad
Publicerad

Söndagen den 3 december markerar första advent, vilket innebär att många kyrkor runtom i landet öppnar sina dörrar för att tända ljus och sprida julvärme. Men vad är egentligen advent?

Första advent är helgdagen den fjärde söndagen före juldagen och brukar infalla mellan 27 november och 3 december. Historiskt sett har adventsfirandet sina rötter i adventsfastan – den fasteperiod som speglade påskfastan och som i likhet med den var 40 dagar lång, eller sex söndagar. Första advent är också det kristna kyrkoårets första dag.

Första advent

Första advent markerar, enligt bibeln, hur Jesus kommer med fred. Bibeltexterna i första advent handlar om glädje och hur det är fest i Jerusalem. Folket hade länge varit förtryckta av romarna, men så hörde de att det väntades en ny kung. Men när han red in genom staden visade det sig vara Jesus på en åsna.

Andra advent

Under andra advent berättar bibeltexterna om Guds rike och hur det riket är ett osynligt sådant som kan finnas inom oss och vår värld.

Tredje advent

Tredje advent handlar om Johannes döparen och hur han behövdes för att gå före och visa andra vägen. Johannes brann för att människor skulle omvända sig, döpas och förändra sig till de bättre.

Fjärde advent

Fjärde advent avhandlar hur Maria får besök av ängeln Gabriel som säger till henne att hon ska föda Guds son. Fjärde advent infaller också mellan 18-24 december, vilket innebär att det kan bli på julafton vissa år – som det också blir i år.

Källa: Svenskakyrkan.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.