”Vägen till helvetet brukar kantas av goda föresatser”, menade Mattias Rösberg som gick till hårt angrepp mot den styrande majoritetens planer för Sollefteå sjukhus. ”Ondskan härjar i det här förslaget” ansåg han, och såg bilden av den ökände nazistläkaren Mengele framför sig. Foto: rvn.se

”Vad är det för vits att utreda ondska” – inlägget som fått politikerna att rasa

Uppdaterad
Publicerad

Vad sa egentligen SJVP:s Mattias Rösberg från talarstolen?
Vad var det som fick regionpolitikerna att gå i taket och kräva en ursäkt? Här kan du själv läsa det inlägg som orsakat ett rejält politiskt bråk i regionen.

/.........”Jag kan inte låta bli att tänka på lägerläkaren Josef Mengele – han stod i änden på perrongen i Auschwitz och med sin ena tumme valde han ut vilka som var ”önskvärda att behålla” och vilka som skulle dö.

Visst, det skulle vara en stark bild att jämföra med, men bilden ska här ses som en bild av ondska.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Ondska är en lömsk sak. Det brukar ju sägas att ”vägen till helvetet kantas av goda föresatser”.

Alltså att vi människor inte ser den härjande ondskan när den i själva verket verkar i full kraft. I 1600-talets häxprocesser rådde ondska, men det avrättades människor utan att de som såg till att det blev så såg sig som onda.

Det skulle ju bli bättre för alla bara man gjorde vissa insatser. Så resonerade också Nazisterna i Tyskland. Så resonerade Pol Pot.
Så resonerade Stalin.

Men, jag ser ondskan här.

Endast en själsligt blind kan missa att se att en nedläggning av Sollefteå sjukhus kommer att leda till avfolkning, död, tragedi och elände. Ett haveri.

Och vad är det för vits att utreda ondska?

Kom ihåg -jag utmålar inte er i majoriteten som onda, men ondskan härjar i det här förslaget”........../

Texten ovan är återgiven utan några ändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet