Besökare på Folkets park, bild ur arkivet. Foto: SVT arkiv

Det här är Folkets hus och parker

Uppdaterad
Publicerad

Folkets hus- och parkrörelsen är en närmare 130-årig företeelse i Sverige. En gång i tiden hade alla orter – även de mindre – med självaktning en folkets park och/eller folkets hus.

Men vad är det egentligen? Och hur började det? Det berättar Folkets hus och parkers strateg om i videon här.

Folkets hus bildades över hela landet i slutet på 1800-talet. Folket behövde möteslokaler för bland annat facklig verksamhet och för studieverksamhet.

Idén spreds från söder till norr. De tidiga Folkets hus låg i industrisamhällen. Ett av de äldsta ligger på Alnö utanför Sundsvall och heter Tors lokal.

Sammanslagning

1999 bildades Riksorganisationen Folkets Hus och Parker, FHP, genom en sammanslagning av Folkets Hus Riksorganisation och Folkparkernas Centralorganisation.

Folkets Hus och Parker är en folkrörelse med fler än 500 medlemsföreningar som driver Folkets Hus, folkparker, biografer och liknande lokala arrangörer i hela landet. I Västernorrland finns idag 31 Folkets hus.

Pernilla Eurenius, regional strateg för Folkets hus och parker, förklarar idén i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.