Ossian Hagevi och Anna Olsson berättar vad de kommit fram till i studien. Foto: SVT

Veterinärernas svåra möte med djurägarna – studie ger inblick i djursjukvården

Uppdaterad
Publicerad

Hög arbetsbelastning och stor andel psykisk ohälsa. Det drabbar veterinäryrket i högre grad än andra yrken visar flera studier. Stressen uppstår ofta i mötet med djurägarna.

– Man kanske har olika åsikter kring vad problemet beror på, säger Anna Olsson, student vid Mittuniversitetet.

Anna Olsson och Ossian Hagevi studerar på psykologprogrammet vid Mittuniversitetet i Östersund. De bestämde sig för att ta reda på mer kring hur veterinärer och djursjukvårdare har det på jobbet.

– Det började med att jag visste lite om yrket som son till en veterinär, och vi upptäckte att det fanns lite forskning i Sverige, säger Ossian Hagevi.

Hittade ledtrådar till förebyggande

Deras uppsats bygger på en enkätundersökning där framför allt veterinärer på smådjurskliniker svarat på frågor om psykosocial miljö, empati och samband med psykiskt välbefinnande.

– Vår studie visar inte att veterinärer skulle ha en sämre psykisk hälsa, men man kan bena ut de faktorer vi hittat för att kunna se till att man jobbar med intervention och har en god förmåga till kommunikation till exempel i förhållande till djurägare, säger Anna Olsson.

I videon berättar de vilka faktorer som spelar stor roll i mötet med djurägaren.

Specifika och generella faktorer

Förutom det som nämns i videon framkom mer generalla svar som att socialt stöd på arbetet och hemma spelar roll för veterinärernas välbefinnande, liksom balansen mellan arbete och fritid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.