Daniel Åkerman är den som gjort borrproven i Skags kapell. ”Det här är bland det mest tätvuxna jag sett” säger han om ett av proven från stockarna. Foto: Jennie Johansson/SVT

Väggarna får tala i gamla fiskarkapell

Publicerad

Varför hänger det en uppstoppad sköldpadda i vapenhuset i Skags kapell? Vem har fångat den stora gäddstören som hänger i taket? Ja, vem vet. Det man däremot snart kommer att veta är när kapellet byggdes.

Just nu pågår ett projekt som arbetar för fullt med att åldersdatera fiskarkapellen längs Västernorrlands kust. Uppdraget kommer från Härnösands stift och det genomförs av Länsmuseet Gävleborg, Hälsinglands museum och Murberget Länsmuseum. I Ångermanland finns 14 kapell och fyra i Medelpad.

– Vi har sett ett behov av att sammanställa informationen kring de här byggnaderna, det har inte funnits tidigare och det är viktigt för kulturarvet, säger Fredrika Björk, stiftsantikvarie Härnösands stift.

Årsringsdatering

Under 2017 gick man igenom arkivmaterial, foton och litteratur, samt besökte flera av kapellen. Nu fortsätter arbetet och är inne den mer fysiska biten av byggnaderna. Åldersdateringen görs genom dendrokronologi, det vill säga årsringsdatering. I byggnaden väljs ett antal stockar ut och sen gör man ett borrprov. Borrprovet skickas sedan vidare till ett laboratorium för genomgång. Efter det läggs all information ihop och förhoppningsvis får man svar på när kapellen är byggda.

– Man stämmer av borrprovet mot en referensskala där man vet hur olika år har varit temperatur och vädermässigt, och då kan man stämma av och se när virket är fällt, säger Daniel Olsson, byggnadsantikvarie Länsmuseet Gävleborg.

Kapell från 1600-talet

I Skagshamn ligger Skags kapell, där är det inte helt säker på hur gammalt kapellet är, men det finns utmärkt på en karta från 1678.

– Många av de andra kapellen är från tidigt 1600-tal, under den tiden var det både Gävlefiskare och andra fiskare här och det var en väldig aktivitet. Vi får se om det går att datera, det är inte alla prover det går på, men vi hoppas kunna få fram när det ungefär är byggt, säger Daniel Olsson.

Sköldpaddan i vapenhuset

Men hur var det sköldpaddan i vapenhuset då? Daniel Olssons teori är att man på den tiden tyckte det var ett exotiskt föremål, och på någon resa söderut tog man helt enkelt med sig det uppstoppade djuret hem. Gäddstören påstås ha fångats i Skagshamn någon gång under 1700-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.