Foto: SVT/Ylva Holmgren

Vägrar stanna – lämnar boendet

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen kom ett åttio-tal flyktingar till den gamla militärförläggningen på Åstön utanför Timrå. Men på eftermiddagen beslutade sig ett trettio-tal av dem att lämna boendet, och det till fots.

Anledningen ska vara att man inte är nöjd med boendet.

– Så vitt jag vet handlar det om att man tycker att boendet är för avlägset. Man ville till en tätort, säger Guna Graufelds, presskommunikatör vid Migrationsverket.

Pressad situation

Tidigare ska flyktingarna ha bott i Malmö, men på grund av den pressade situationen där tvingades man omlokalisera sig.

– Det är tråkigt att de är missnöjda, men vi kan bara erbjuda boendeplatser. Det är inget krav att de måste stanna där. Har de släktingar eller vänner att bo hos så kan de göra det. Men vi har så få boendeplatser så man kan inte välja och vraka, säger Guna Graufelds.

Vill inte stanna

Migrationsverket säger att man bara kan beklaga att flyktingarna inte väljer att stanna kvar på boendet.

– Vi kan inte jaga folk. Ett åttiotal kom till boendet i dag, och nu har ungefär trettio valt att lämna. Vissa ville till Sundsvall andra till Stockholm, säger Guna Graufelds.

Migrationsverket hade personal på plats när flyktingarna gav sig av, men man kunde däremot inte stoppa någon från att gå därifrån.

Korsat elva länder

Yama från Afghanistan är en av flyktingarna som valde att stanna kvar på boendet. Med sig hade han fem barn.

– Vi har korsat elva länder för att komma hit. Nu är vi här, säger han.

Yama bekräftar att det är missnöje över boendet som är orsaken till att trettio av de åttio som kom nu har gett sig av.

– Det är mitt ute i ingenstans. Det finns ingenting här, inget är färdigfixat, säger han.

SVT: Vet du om de som gav sig av har pengar att ta sig vidare med?

– Nej, jag vet inte om de har det.

Tidigare kritik

Tidigare har boendet kritiserats av bland annat kommunalrådet Ewa Lindstrand (S). Hon menade i en intervju med SVT att militärförläggningen inte är ett värdigt boende.

– Horribelt, det är inte värdigt men tyvärr har vi i kommunen ingenting att säga till om, sade Ewa Lindstrand i december 2014 när det endast var planer på att placera flyktningar på boendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.