Väktarnas ensamjobb stoppat

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombudet har stoppat allt ensamarbete för väktare i Kramfors. Anledningen är att vakterna utsätts för allvarliga incidenter nästan varje dag. De hotas med knivar, pistoler och hundar i sitt arbete.

Under måndagen sitter väktaren inne på kontoret istället för att vara ute på stan. Skyddsombudet anser att arbetet är för farligt när det utförs ensam – även på dagarna. Redan i höstas skrev facket till en anmälan till Arbetsmiljöverket för att de skulle pröva om arbetet är så farligt att det bör förbjudas.

– Vi tiittade på statistik och såg att det var alldeles för många incidenter för att det skulle kännas säkert, säger Håkan Häggqvist, Securitasanställd och lokalt skyddsombud i Kramfors.

Inväntar besked

Securitas satte in dubbelbemanning på dagarna efter att anmälan gjorts, trots att de inte hade ekonomisk täckning för det i sina avtal med kommun och företag. Men från och med idag har alltså bemanningen gått ner till enkel bemanning, och då har väktarjobbet stoppats av skyddombudet. På kontoret i Härnösand sitter nu Håkan Häggqvist och inväntar Arbetsmiljöverkets besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.