Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Larsson Zontas president i Sundsvall vill vända våldsstatistiken. Hör henne i klippet.

Manifesterar mot kvinnovåld – ”Så vi kan vända statistiken”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagens inleddes den internationella manifestationen mot våld mot kvinnor, ”Orange day”, som är instiftad av FN.

– Ytterst vill vi stoppa mäns våld mot kvinnor, säger Maria Larsson, Zonta i Sundsvall.

Manifestationen uppmärksammas genom att belysa kända byggnader i orange, i Sundsvall valde man Hirschska huset. Och

Runt fundamentet på Gustaf Adolf-statyns på Stora torget ställdes 296 skor upp. Varje sko symboliserar en anmälning om våld mot kvinnor över 18 år som kommit in till polisen.

Ändå visar antalet anmälningar bara en del av det faktiska våldet mot kvinnor. Enligt Brottsförebyggande rådet, anmäls nämligen bara en femtedel av allt kvinnovåld.

– Det är det här vi inte vill. Anmälningarna om våldet har ökat och det är därför som det är viktigt att fortsätta manifestera mot våld mot kvinnor, så att vi kan vända statistiken, säger Maria Larsson Zontas president i Sundsvall.

Orange day är den första dagen på det globala initiativet ”16 Days of Activism against Gender-Based Violence” och sträcker sig fram till 10 december.

I klippet berättar Zontas president i Sundsvall om vad man vill uppnå med manifestationen.

Zonta International är en global organisation som arbetar för att främja kvinnors rättigheter genom stödjande insatser och påverkansarbete. Zonta är partipolitiskt och religiöst obundet och har i dag drygt 26 000 medlemmar i mer än 1100 klubbar i 62 länder.

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer