Hör det dramatiska larmsamtalet där kvinnan inte blir trodd i videoklippet ovan. Foto: SVT

Polisens ödesdigra misstag – knivlarmet avfärdades som ”inte troligt”

Uppdaterad
Publicerad

”Snälla skynda er”, vädjade den unga kvinnan när hon ringde polisen. Då hade hon precis utsatts för en våldtäkt och hotades till livet av den knivbeväpnade våldtäktsmannen. Men operatören bedömde inte larmet som troligt, visar den händelserapport som SVT tagit del av.

Det skulle dröja en och en halv timme innan polispatrullen kom. Då hade hon våldtagits en andra gång och hennes vän låg döende på toaletten efter att ha stuckits ned med kniv.

Idag kan SVT publicera nya uppgifter om det uppmärksammade Härnösandsmordet. Vi har tagit del av den händelserapport som polisens larmcentral i Umeå upprättade vid larmet som rings in av den unga kvinnan klockan 6.38 på morgonen. Det visar sig att larmcentralen inte lyckades lokalisera den adress ”Volontären 1444” som flickan vid flera tillfällen upprepar under larmsamtalet.

Larmhaveriet

Ödesdigert misstag

Det visar sig också att larmoperatören förväxlar adressen med ett intilliggande LSS-boende och kommer till en ödesdiger slutsats, att den unga kvinnan inte är trovärdig. När samtalet avslutas efter nio minuter och 40 sekunder har kvinnan upprepade gånger bett polisen att skicka en patrull. Då noteras följande i händelserapporten: ”Operatören bedömer det inte så väldigt troligt”.

Klockan är då 6.57 på morgonen den 10 maj. Larmet får inte högsta prioritering utan prioriteras ”skyndsamt” fast det i lägenheten finns en knivbeväpnad man som hotat döda.

Det görs också ett försök från larmoperatören att komma i kontakt med personal på LSS-boendet, men att boendet skulle ha med saken att göra bygger som sagt på en missuppfattning.

Larmar på nytt

Klockan 07.35 ringer den unga kvinnan på nytt. Operatören får då också prata med hennes vän som bekräftar att knivmannen är kvar i lägenheten. Vännen kan inte svara öppet på larmoperatörens frågor eftersom knivmannen finns nära och i händelserapporten noteras ”obehaglig stämning”.

Klockan 07.44 beordras polispatrull i Härnösand till adressen.  Först nu får den lokala polisen i Härnösand veta. ”Vi åker omedelbart”, har Härnösandspolisen berättat för SVT.

Klockan 07.54 påbörjar patrullen sitt uppdrag.

Klockan 08.10 anländer polisen till Volontärvägen 14 lägenhet 44 där de avbryter en pågående våldtäkt och hittar 19-årige Tommie Lindh döende på toaletten av sina knivskador. Han har stuckits ned med två knivhugg strax innan.

Polisen avböjer kommentar

SVT har varit i kontakt med polisen för att ställa frågor om hur man hanterade larmsamtalet. Vi har varit i kontakt med såväl regionledningscentralen i Umeå som polismyndigheten centralt. Ingen har velat kommentera den enskilda händelsen med hänvisning till att den anmälts till polisens särskilda utredningar för granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Larmhaveriet

Mer i ämnet