Gunilla Morelius Westerlund. Foto: Privat

Vallens miljöskola prisas för sin skolmat

Uppdaterad
Publicerad

På White Guide-galan i Göteborg var Sundsvall nominerade i sex kategorier – och kammade hem två utmärkelser.

– Äntligen nådde vi ända fram, säger Gunilla Morelius Westerlund, köksansvarig på Vallens miljöskola som fick priset Årets klimatkök.

White Guide junior syftar till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin och lyfta fram goda exempel från skolmatens värld. På tisdagskvällen delade man ut en mängd utmärkelser under en stor gala i Göteborg. 

Vallens miljöskola i Kovland var nominerad i tre kategorier och vann en: Årets klimatkök.

– Äntligen nådde vi ända fram, vi har varit nominerade sedan 2013, då vi började laga egen mat, men har bara snuddat vid toppen tidigare, säger en glad Gunilla Morelius Westerlund, köksansvarig som var med under galan på tisdagskvällen och mottog priset.

Plockar lingon

Motiveringen löd bland annat ”Närproducerade livsmedel i en vacker, pedagogisk inramning”.

– Vi jobbar mycket med hållbarhet på skolan, vi försöker att minska svinnet och vi satsar på ekologiska och närproducerade råvaror. Eleverna hjälper också till genom att till exempel plocka lingon och vi har egna odlingar. Och vi klarar att hålla oss inom budgeten, säger Gunilla Morelius Westerlund stolt.

Höjer statusen

SVT: Vad betyder det att få det här priset?

– Det ät jätteviktigt att vårt arbete uppmärksammas och att vi får cred för det vi gör så vi kan fortsätta jobba framåt. Det ger också skolköken en höjd status.

Det andra priset till Sundsvall gick till Eva Nordberg från Sundsvalls Mat & Måltider som fick utmärkelsen Årets måltidschef.

– Jag är väldigt stolt över utmärkelsen och Sundsvalls kommun. Detta är ett kvitto på att vi gör något riktigt bra i Sundsvall, som utmärker sig i konkurrensen med andra ambitiösa kommuner, säger hon i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.