I Sandviken vända man ryggen åt SD Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Vänd dom ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått från noll till 10 000 – sedan i måndags. Mobiliseringen inför Jimmie Åkessons besök i Västernorrland till helgen har gått med blixtens hastighet. Nu sprids det även till Jämtlands län.

Bakom aktionen i Västernorrland står nätverket Sundsvall mot Rasism bildat för några år sedan när den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen dök upp i Sundsvall – det berättar Mattias Lantz, en av de som ligger bakom den Facebooksida som spritts till runt 10 000 användare i Västernorrland.

Sverigedemokraternas EU-valsturné når till helgen Västernorrland, och till veckan besöker partiet även Östersund och Strömsund.

Som en löpeld

Inför lördagens torgmöte i Sundsvall klockan 10 sattes en Facebooksida med rubriken ”Sundsvall för alla – Vänd Sverigedemokraterna ryggen” upp i måndags – idag, fredag, hade sidan gått ut till nära 10 000 användare. 1100 har anmält att de kommer vara på plats på torget på lördag.

Just greppet att låta Sverigedemokrater uttrycka sin åsikt och tala på gator och torg, men markera sin uppfattning genom att bokstavligt vända talarna ryggen, har spritt sig som en löpeld över landet
– Så många blir det knappast, säger Mattias Lantz, men kommer bara en tredjedel av alla dessa så är det väldigt bra.

Sverigedemokraterna kommer även att besöka Härnösand och Örnsköldsvik under helgen, där pågår liknande upprop. I Örnsköldsvik heter facebooksidan ”Vänd ryggen mot rasismen Övik” och den hade på fredagseftermiddagen lockat 659 personer att säga ja till demonstration på lördag.

Upprop även i Jämtland

Till veckan är det dags för valturné i Jämtland och även där sprids just nu ett Facebook-upprop inför partiets besök.

Hänvisar till informationsavdelning

Vi har sökt Johnny Skalin, riksdagsman och trea på Sverigedemokraternas EU-vallista för en kommentar,  men han hänvisar i sitt inspelade telefonmeddelande till partiets informationsavdelning i Stockholm.

Efter att ha mötts av ett stort antal ryggar vid valmötet i Arboga förra veckan, kommenterade partiledaren Jimmie Åkesson aktionen kortfattat:
– Det flesta som kommer till våra möten vänder oss inte ryggen, sa Åkesson.

I övrigt sa han sig inte ha funderat nämnvärt över det hela.

”Hoppas att det inte blir bråk”

En av de som kommer att vara på plats för att manifestera mot Sverigedemokraterna och deras politik är Rebecca Lampinen.

– Vi visar vad vi tycker genom att vända ryggen mot Jimmie Åkesson, säger hon.

– Det är viktigt att det blir en fredlig demonstration.

Hon är samtidigt lite orolig över att den stora uppslutningen kan innebära att de kommer dit personer som har annat än en fredlig tillställning för ögonen.
– Jag hoppas att det inte blir bråk, men det är samtidigt inget som vi kan styra över, säger initiativtagaren Mattias Lantz. Vi kan omöjligen bestämma över vilka som kommer att vara på plats, men vår ambition är att det här ska vara en fredlig manifestation, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-val 2014 - Mittnytt

Mer i ämnet