Vanligt med färdtjänst i länet

Publicerad

Färdtjänst är en förutsättning för många äldre eller funktionshindrade att kunna förflytta sig. I Västernorrland är det betydligt vanligare än i landet i övrigt.

I medeltal är det 32 personer per tusen personer som har färdtjänst i Sverige. I Kramfors och Sollefteå är det nästan dubbelt så många, visar en sammanställning av nyhetsbyrån Sirén.

Samtliga kommuner i länet ligger över rikssnittet. Lägst andel finns i Sundsvalls och Örnsköldsviks kommuner där 40 personer per tusen invånare har färdtjänst.

Färdtjänst beviljas av kommunerna och beror bland annat på kollektivtrafikens tillgänglighet. Just nu ser regeringen över reglerna för de särskilda persontransporterna som förutom färdtjänst också rör riksfärdtjänst, sjukresor och skolskjutsar. Syftet är att samordna resorna bättre.

Så här vanligt är färdtjänst i länets kommuner:

* Sundsvall 40 tillstånd per 1 000 invånare.

* Örnsköldsvik 40 tillstånd per 1 000 invånare.

* Ånge 48 per1 000 invånare.

* Härnösand 48 per 1 000 invånare.

* Timrå 49 per 1 000 invånare.

* Sollefteå 57 per 1 000 invånare.

* Kramfors 57 per 1 000 invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer