Tufft för unga fotbollsdomare

Uppdaterad
Publicerad

Att döma fotbollsmatcher kan vara jobbiga upplevelser för, framför allt unga domare.

Fanny Elfving har precis startat sin tredje säsong som distriktsdomare. Hon är en av många som har fått ta emot hot och glåpord under matcher.

– Jag minns att jag blev riktigt utskälld av en tränare en gång. Direkt efter matchen funderade jag på att lägga av. Men efter att jag tänkt igenom det så kände jag att det mesta ändå var positivt med att döma fotboll. Jag tycker att det är så himla kul, säger Fanny Elfving.

Stort mörkertal

Det är inte ovanligt att fotbollsdomare får ta emot hårda ord från spelare, ledare och publik. Enligt fotbollsförbunden i Västernorrland är det framför allt i ungdomsmatcherna problemen finns. Till de matcherna är det föreningarna som tillsätter domarna och det är även föreningarna som ska stötta domarna.

– Det kommer inte in jättemycket anmälningar men jag tror att det finns ett stort mörkertal över domare som har känt sig hotade och pressade. Att de har utsatts för saker som inte ska få ske, säger Ulrik Ulander, ordförande i Ångermanlands domarkommitté.

Klimatet skrämmer

Lina Malmström har även hon startat sin tredje säsong som distriktsdomare. Hon tror att det tuffa klimatet skrämmer många som är intresserade av att döma fotboll.

– Vi är ju på planen och blåser kanske när ett lag har ett friläge till exempel. Det kan vara ett tillfälle som gör att många inte vill bli domare. Att man blir för det, säger Lina Malmström.

– Där måste föreningar, lag och ledare förstå vad det innebär. En domare som slutar på grund av ett sådant beteende hade inneburit en rättsprocess direkt om det hade varit det civila samhället.

Mentorer stöttar

Ångermanlands fotbollsförbund erbjuder sedan ett par år tillbaka mentorer som stöd och bollplank till nyutbildade domare. Man har också infört intensivutbildningar under cuper där domare observeras och får feedback efter matcherna.

– Vi har fått jättemycket stöd från första början med träningsupplägg och annat. Det är många som har tittat på oss och gett oss tips på hur vi ska bli bättre, säger Lina Malmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.