Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ånges ende journalist om vikten av lokal journalistik. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Var fjärde norrländsk kommun saknar lokalredaktion

Uppdaterad
Publicerad

Medias vita fläckar blir allt fler i Sverige, i Norrland saknar nästan var fjärde kommun bevakning i form av en redaktion. I glesbygdskommunen Ånge är bevakningen minimal, här bor bara en enda journalist.
– Varje kommun förtjänar en granskande journalist som sätter blåslampan där bak och ser till att det blir rätt, säger Mikael Engström. 

Mikael Engström bevakar Ånge kommun för Sundsvalls tidning och Mittmedia. Han är den enda journalisten i den 3300 kvadratkilometer stora kommunen med drygt 9000 innevånare, enligt en sammanställning från Institutet för mediestudier.

– Ånge behöver synas i mediebruset, tycker jag. Jag bor ju i kommunen och vill också veta vad som händer, säger han och menar att sociala medier inte räcker som informationskälla.

Många kommuner saknar redaktioner

Även om bemanningen är den minsta tänkbara har Ånge en kommun, trots allt, en journalist som både bor och jobbar i kommunen och så ser det inte ut på alla håll. 36 svenska kommuner har ingen fast journalistisk bevakning och i Norrland saknar nästan var fjärde kommun en redaktion. 

– Undersökningar visar att människor är väldigt intresserade av lokal journalistik, berättar Kajsa Falasca som är medieforskare på Mittuniversitetet.

Hon fortsätter: 

– Det blir ett problem för samhället om det inte finns någon journalistik som människor kan ta del av.

Annonspengarna går utomlands

Förklaringen till att mediebevakningen försvinner ligger i övergången från papperstidningar till digitala publikationer, det menar i alla fall Lars Truedson på Institutet för mediestudier. 

– Det är en enorm konkurrens om annonsmarknaden där alla nya pengar, sedan nästan tio år, har gått till Google och Facebook och inte stannat och köpt journalister här i Sverige, säger han.

Ingen snabb vändning att vänta

Lars Truedson vill inte förutspå någon snabb vändning.

– Det blir nog så att man skär ned lite till och sedan satsar man på digitala prenumerationer. Förhoppningsvis hinner den marknaden växa så mycket att det finansierar redaktionerna innan papperstidningsläsarna har dött ut. 

Antal redaktioner och journalister i länets kommuner

Visa
KommunRedaktioner* Journalister**
Härnösand 223-24
Sundsvall 6131-138
Örnsköldsvik 421
Kramfors 36
Sollefteå 36
Timrå -13-18
Ånge21

*Definitionen av redaktionell närvaro innebär en permanent bemannad redaktion, eller att publikationen huvudsakligen är ägnad åt att bevaka lokalsamhället i en specifik kommun.

**Antalet journalister avser yrkesverksamma medlemmar i Svenska journalistförbundet (SJF) som bor i kommunen.

Källa:  Institutet för mediestudier

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer