Foto: Gorm Kallestad/TT

Var fjärde västernorrlänning har glömt släcka levande ljus

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Västernorrland glömmer ofta bort vanliga säkerhetsåtgärder för att undvika brand, som att släcka levande ljus eller lämna spisplattorna på när de lämnar hemmet.

En nationell undersökning om trygghet genomförd av Kantar Sifo visar att en majoritet av länsborna ofta glömmer bort att ta nödvändiga brandsökerhetsåtgärder i sina hem.

– De flesta känner nog till riskerna med levande ljus och att man måste vara försiktig med ljusstakar med mossa samt släcka ljusen nör man lämnar rummet. Men den senaste forskningen visar att spisar är ett ännu större problem. Så det finns all anledning att tänka på detta under julstöket, säger Thomas Gell, kanslichef på Styrelsen för Svensk Brandforskning.

Vet inte hur man agerar vid brand

Rapporten visar också att var tredje förälder uppger att deras barn saknar kunskap om hur de ska agera vid en brand i hemmet. För att öka tryggheten är det därför viktigt att både känna till rutinerna vid en brand och att investera i brandskydd.

• Låter telefon/surfplatta ladda under natten 89%

• Glömt släcka levande ljus när de lämnat rummet/hemmet 23%

• Glömt spisplattorna på när de lämnat rummet/hemmet 13%

Lämnat lock- eller plattången på när de lämnat rummet/hemmet 6%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer