Vård i livets slutskede sattes in – anhöriga fick inget veta

I november förra året dog deras anhörige i sviterna av en stroke. Nu kritiseras strokeenheten vid Sundsvalls sjukhus för att man inlett vård i livets slutskede utan att informera anhöriga.

Inspektionen för vård och omsorg har funnit brister i samrådet med de anhöriga. IVO konstaterar också att det är viktigt att såväl patient som anhöriga hålls informerade om den vård  som sätts in.

Tillståndet förvärrades

Bakgrunden är en patient som fördes till sjukhuset med stroke i slutet av oktober förra året. En vecka senare tappade patienten talförmåga och var väldigt orolig. Samma dag beslutades om palliativ vård i livets slutskede.

De anhöriga har anmält Landstinget Västernorrland för att de inget fick veta. De säger sig inte heller ha fått veta att strokeenheten beslutat att deras anhöriga inte skulle få annan näring än den han själv fick i sig. De skulle inte heller sättas in hjärt- och lungräddning om läget blev kritiskt.

Bristande dokumentation

IVO har gått igenom journalhandlingarna och konstaterar att det brister. Det saknas dokumentation kring de beslut som fattades att inte sätta in hjärt- och lungräddning och intensivvård. Det framgår inte heller att läkaren rådfrågat en kollega inför beslutet att avbryta livsuppehållande behandling., vilket lagen kräver.

IVO konstaterar samtidigt att det inte finns några brister i den medicinska behandlingen av patienten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer