Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionens egen labbpersonal har jobbat dubbla skift på senare tid. Men nu får vård- och omsorgspersonal göra självtester, för att patienterna ska prioriteras. Foto: Johan Nilsson/TT

Vård- och omsorgspersonal måste göra egenprovtagning – labbresurserna räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nu måste vård- och omsorgspersonal i Västernorrland covidtesta sig på eget initiativ. Därmed är det alltså stopp för PCR-tester med analys på regionens egen laboratoriemedicinavdelning.

Vård- och omsorgsanställda hänvisas i stället till egenprovtagningen via 1177. Områdesdirektör Anna-Lena Lundberg förklarar varför i intervjun här ovan.

– Anledningen till beslutet är att testkapaciteten på analys av 2000 prover i veckan vid laboratoriemedicin inte räcker till utifrån det stora tryck som nu finns kring provtagningen. Vi måste därför prioritera resurserna vid vårt eget laboratorium till provtagning av patienter, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Region Västernorrland på regionens webbplats.

Områdesdirektör Anna-Lena Lundberg berättar att antalet provanalyser som gjorts på senare tid har varit runt 4000 i veckan – alltså dubbelt så många som regionens laboratoriemedicin egentligen klarar av.

Snabbare analyssvar

– Det har förstås lett till långa väntetider. Nu när vård- och omsorgsanställda får göra egna tester kommer de att få svar på sina tester snabbare än tidigare.

I videon här ovan svarar hon på frågan om hon tror att färre bland vård- och omsorgspersonalen i länet kommer att testa sig nu – och om det i sin tur kan leda till ökad risk för smittspridning till patienter och brukare.

Laboratoriemedicin bedriver verksamhet dygnet runt på länets tre sjukhus inom klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk immunologi och transfusionsmedicin.

(Fotnot: PCR-tester är covidtester som analyseras på laboratorier, till skillnad från självtesterna/antigentesterna.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet