Foto: SVT

Vårdappar – femdubblad kostnad för landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för mobilappar och hemsidor där man kan prata med en läkare ökar med raketfart.

I Västernorrland har landstingets kostnader femdubblats på ett år – men en ny nationell överenskommelse ska sänka taxan.

Jönköping är det enda landsting i Sverige som har avtal för de digitala tjänsterna. Det innebär att oavsett varifrån patienten kommer så hamnar notan i Jönköping, som i sin tur fakturerar patientens hemlandsting. 

Nationell överenskommelse

För landstinget Västernorrland har kostnaderna för app-tjänsterna femdubblats på ett år – från 140.000 kronor år 2015 till 725.000 kronor i fjol.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Hittills har vi betalat ett läkarbesök nätet på samma sätt som ett besök på en vårdcentral och då ligger kostnaden på strax under 2000 kronor. Nu har vi gjort en nationell överenskommelse där besök som görs över nätet ska betalas med en taxa på 650 kronor, säger Peter Löthman, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Utbyggnad av e-tjänster

Landstinget Västernorrland satsar på en utbyggnad av e-tjänster, bland annat videomöten med vårdpersonal.

– Jag tycker det är bra att vi använder digitala hjälpmedel för att göra vården tillgänglig, säger Peter Löthman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet