Foto: Björn Larsson Rosvall, TT

Vården av covidsjuka patienter har förändrats

Uppdaterad
Publicerad

Behandlingen av covidpatienter har förfinats sedan i våras och vården har lärt sig mycket om sjukdomen. Hör överläkare Björn Lind på infektionskliniken vid Sundsvalls sjukhus berätta mer i videon.

Det är väldigt olika människor som nu vårdas för covid-19 på Västernorrlands sjukhus, det berättade Björn Lind, överläkare på infektionskliniken, vid onsdagens presskonferens. Åldersspannet är 20-100 år, en del har bakomliggande sjukdomar men inte alla.

Behandlingen av covidpatienter har förfinats sedan i våras och vården har lärt sig mycket om sjukdomen. En nyligen genomförd svensk studie visar att dödligheten i sjukdomen sjunkit från 25 procent till 13 procent bland de som intensivvårdas. Det finns teorier om varför men det är inte helt klarlagt.

Coronaviruset i Västernorrland

– Svårt att säga vem som blir svårt drabbad, säger Björn Lind.

Den behandling som ges är i stort sett syrgas, blodförtunnande och cortison. Inte så mycket mer står till buds menar Lind.

– Det är en allvarlig åkomma om man drabbas, säger Björn Lind.

Använd 1177 och följ råden

Sjukhusdirektör Lena Carlsson som också medverkade vid presskonferensen passade att vädja till länsborna om att följa gällande råd.

– Blir man svårt sjuk så ska man inte dra sig för att söka vård, säger Lena Carlsson men hon vädjar samtidigt till medborgarna i regionen att följa Folkhälsomyndighetens och regionens råd för att minska smittspridningen. Den som är sjuk uppmanas att söka vård via 1177.se. Undantaget de som behöver akutvård.

Testrekord slaget

Testkapaciteten i regionen är ansträngd och nu är det de som jobbar inom vård och blåljusverksamhet som är prioriterade för test på hälsocentralerna. Privatpersoner hänvisas till egenprovtagning via 1177.

Analyspersonalen jobbar över sin kapacitet och det är brist på de reagenser som behövs. Förra veckan slogs testrekord med 7 000 prover, 17 procent av dessa var positiva för covid-19.

5 500 har testats för antikroppar och 15 procent av dessa har antikroppar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet