Hör vad Vårdförbundets Kenneth Byström, vice ordförande i region Västernorrland, anser att arbetsgivaren borde göra. Foto: SVT

Vårdförbundet: ”Regionen borde satsa på egen personal”

Publicerad

Vårdförbundet anser att bästa sättet att minska kostnaderna inom region Västernorrlands specialistvård är att satsa på egen personal och höja lönerna.

– Med bättre löner och bättre lönespridning bland våra yrkesgrupper, vill fler jobba inom regionen. På så sätt kan vi halvera kostnaderna, menar Kenneth Byström, vice ordförande i Vårdförbundet i Västernorrland.

Enligt honom är egen personal hälften så dyr som hyrd personal. Men arbetsgivaren vill inte se några höjda löner, utan menar att det är bemanningskostnaderna, som under 2019 slutade på 392 miljoner, som måste åtgärdas. Under tisdagens presskonferens presenterades ett förslag för att minska kostnaden för hyrpersonal med 100 miljoner under 2020.

Hör vad Vårdförbundet anser att arbetsgivaren borde göra i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.