Foto: SVT

Vårdpersonal missade att följa upp blodtrycket på gravid kvinna – barnet dog i magen

Uppdaterad
Publicerad

Förstföderskan som var gravid i 39:e veckan hade högt blodtryck. Men vårdpersonal på Sundsvalls sjukhus missade att följa upp det hela.

På förlossningsavdelningen en vecka senare visade det sig att hon hade havandeskapsförgiftning – och barnet dog i magen.

Den gravida kvinnan, som var frisk utöver det höga blodtrycket, hade börjat få sammandragningar under natten när hon kontaktade förlossningsavdelningen på Sundsvalls sjukhus per telefon. Hon fick då rådet att avvakta ytterligare.

På morgonen hade sammandragningarna tilltagit och kvinnan som hade lång resväg till sjukhuset åkte in till förlossningen. Efter kontroller flyttades kvinnan till patienthotellet tills vidare – men de höga värdena vid blodtryckskollen följdes aldrig upp. När sammandragningarna avtog skickades kvinnan hem.

Äggvita i urinen

Följande dygn åkte hon in till sjukhuset igen, nu med täta sammandragningar. Kontroller gjordes igen och kvinnans blodtryck var fortsatt högt. Ett urinprov visade på hög halt av äggvita, något som är tecken på havandeskapsförgiftning.

En stund senare kunde inte vårdpersonalen finna några fosterljud, vare sig via CTG eller ultraljud. Barnet hade dött inne i livmodern.

”Riskfaktor”

I sin anmälan till Inspektionen för vård om omsorg (IVO) som gjordes i veckan konstaterar sjukhusledningen att den fördröjda diagnosen av havandeskapsförgiftning ”kan ha bidragit till fosterdöden eftersom havandeskapsförgiftning utgör en riskfaktor för detta.  Om provtagning och blodtryckskontroll hade skett enligt rutin hade det möjligen lett till tidigare diagnostik av havandeskapsförgiftning och tidigare igångsättning av förlossningen.”

IVO utreder

Samtidigt slås det fast att det inte med säkerhet går att säga att en tidigare ställd diagnos hade kunnat påverka utgången.

Det blir nu upp till IVO att utreda händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.