Vargen fotograferades norr om Älandsbro Foto: Michael Lundin

Varg fotograferades nära Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

En varg har fotograferats med en uppriggad kamera i skogen i närheten av Älandsbro, norr om Härnösand. Att det kan finnas en varg i området innebär en ny situation för de jägare som ska jaga älg i området i nästa vecka.

Det var för några veckor sedan som vargen fotograferades av en kamera som var uppsatt i skogen utanför Furuhult norr om Älandsbro i Härnösands kommun.

– Vi bedömer med stor säkerhet att det är en varg som man fotograferat, säger Lars Wiklund på Länsstyrelsen i Västernorrland som besökt platsen och konstaterat att det också finns spår av varg i området.

Bekymmersamt inför älgjakten

Vargens eventuella närvaro innebär en ny situation för Furuhults jaktlag som ska jaga älg i det aktuella området i nästa vecka. Framförallt är det bekymmersamt för de som ska släppa sina hundar i skogen.

– Hundförarna tänker nog mycket på det där. Helst skulle det inte finnas någon varg här men det är naturligt att det kommer någon då och då, säger Bo Norell som är jaktledare.

Inte anledning till oro

Lars Wiklund på länsstyrelsen tycker inte att det finns anledning till någon större oro.

– Nej, det ska man inte vara, en varg kan potentiellt dyka upp var som helst, de har ju en förmåga att röra sig väldigt långa sträckor, säger han och menar att det inte alls är säkert att vargen är kvar i trakten.

– Det har i vart fall inte gjorts några fler observationer, om en varg stannar i ett område brukar det komma in fler och fler observationer och så var det under en veckas tid, men sedan har jag inte hört något mera, säger han

Ovanligt med varg i Ångermanland

Att vargar dyker upp i Västernorrland är inte så ovanligt, länet delar ett vargrevir med Gävleborgs län, men i Ångermanland har det enligt Lars Wiklund inte skett några observationer de senaste åren.

– I Ångermanland har vi inte spårat varg på två vintersäsonger nu, konstaterar han.

Samtidigt tror jaktledaren Bo Norell att det finns viss risk att vargen är kvar i skogarna runt Furuhult.

– Det är mycket möjligt, det är ett stort område, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.