Värnpliktiga utbildas i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Redan nästa år kommer försvarsmakten att utbilda värnpliktiga i Härnösand på KA 5-området. Den preliminära fördelningen av rekryter till förband är nu klar.

Från och med nästa år kommer alla rekryter som antas till grundutbildningen att genomföra den under plikt. Det handlar om runt 4 000 personer som placeras på olika förband.

Enligt nuvarande planering ska de lokaler och anläggningar som finns räcka till. 240 värnpliktiga på I19 i Boden som ska gå den kortare utbildningen mot hemvärn fördelas på orterna Kiruna, Östersund, Härnösand och Umeå.

-Allt ska finnas, det kan handla om någon detalj som måste fixas till. Ett duschrum som fräschas till eller ett logement som blivit ett omklädningsrum som måste möbleras för att bli ett logement igen, säger Försvarsmaktens rekryteringssamordnare Peter Tagesson.

Grundutbildningen kommer att genomföras på samma sätt som tidigare, med en lång utbildning om 9–11 månader och en kort om 4–7 månader.

 – Det kommer säker att ta tid om det blir beslut att utveckla värnpliktsutbildningarna i betydande omfattning. Men vi tror att det här är ett bra första steg där Härnösands historiskt givna plats blir tydlig och att det kan utvecklas från det, säger Kommunalrådet Fred Nilsson.

Mönstring

Rekryteringsmyndigheten kommer att kalla 5 000–6 000 personer till mönstring och därutöver kan mellan 6 000–7 000 personer själva söka sig till Försvarsmakten och boka tid för prövning hos Rekryteringsmyndigheten.

Regeringens beslut att återuppväcka värnplikten har fått stor uppmärksamhet – något som Tagesson tror har bidragit till att Försvarsmakten redan i år märkt av ett ökat intresse för grundutbildningen.

-Det borde ytterligare påverka intresset för att göra värnplikt nästa år.

Nuvarande planering av kort grundutbildning mot Hemvärn 2018

Förband, antal, plats

LG 50 Gävle

I19 240 Kiruna, Östersund, Härnösand, Umeå

P7 45 Rinkaby

ING 55 Eksjö

AMF 32 Gotland

LDR 35

FömedC 100 Göteborg

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.