Vart tar alla gamla vägen?

Publicerad

87-åriga Gertrud tvingades slåss i domstol för sin rätt till äldreboende. De gamla blir fler, men vart fjärde äldreboende har lagts ner.

De senaste 15 åren har 32 000 platser försvunnit på landets äldreboenden visar en granskning som SVT gjort. Samtidigt blir allt fler människor allt äldre, en kombination som drabbar många gamla. Och många gånger tvingas de gamla kämpa mot kommunen i domstol för sin rätt.

– Mamma vill bo i Timrå så vi sökte en plats där, men kommunen tyckte inte mamma var tillräckligt dålig säger Carina Zetterberg i Kovland.

Hennes 87-åriga mamma Gertrud Hultman har fått diagnosen Vaskuläs demens och klarar inte längre av att bo kvar i hemmet. Barnen överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som gav Gertrud rätt, och kammarrätten fastställde sedan domen.

– Men rättsprocessen drog ut så långt på tiden att mammas situation blev ohållbar. Så under väntetiden ansökte vi i Sundsvall istället säger Gertruds son, Sune Hultman.

I Sundsvall fick Gertrud en plats direkt, nu bor hon på Thulegården i Matfors. Barnen är nöjda med boendet, men med domslutet i ryggen planerar de ändå en ny ansökan till ett boende hemma i Timrå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#hemtillvarjepris

Mer i ämnet