För Västernorrlands del handlar det om att ta emot omkring 500 Ukrainaflyktingar i ett första skede. Foto: SVT

Västernorrland kan ta emot 500 flyktingar i ett första skede

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Västernorrland län kan bereda plats för drygt 500 flyktingar. Det visar den lägesrapport som länsstyrelsen har skickat till Migrationsverket. Det handlar bland annat om gymnastiksalar, vandrarhem och tidigare äldreboenden.

Alla kommuner i landet har fått i uppdrag att ta fram en sammanställning på hur många akuta boendeplatser de snabbt kan erbjuda för den väntade flyktingvågen från Ukraina. För Västernorrlands del handlar det om cirka 500 flyktingar i ett första skede.

– Vi vet inte exakt hur många det blir, det beror på hur det ser ut när alla kommuner har rapporterat in, säger Hanna Norberg, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Västernorrland.

Västernorrland och kriget i Ukraina
Hanna Norberg, integrationsutvecklare på länsstyrelsen i Västernorrland. Foto: Pressbild

I Västernorrland har fyra kommuner sagt att de har möjlighet att ta emot akut, och tre att de inte har det.

Fyra av sju kommuner tar emot akut

Sundsvall, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik har meddelat att de har boendeplatser som omedelbart kan ställas i ordning för flyktingar. Det handlar om skolor, gymnastiksalar, vandrarhem, baracker och tidigare äldreboende och lägenheter. Härnösand, Kramfors och Sollefteå däremot meddelar att man inte har möjlighet att bistå med boenden just nu.

– De har angett är att man inte kan erbjuda boenden med så kort varsel utifrån efterfrågade kriterier, säger Hanna Norberg. Det kan t ex handla om att kommunen inte äger lokalerna.

Oklart var platserna finns

Exakt hur fördelningen ser ut mellan de olika kommunerna i länet vill inte länsstyrelsen gå in på i dagsläget och myndigheten har valt att belägga delar av rapporten med sekretess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet