Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör enhetschefen Ingela Pirttilä berätta om den nya studien och vaccinationserbjudandet Foto: SVT

Västernorrland med i studie för att utrota HPV och livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland erbjuder nu ett kostnadsfritt vaccin mot HPV, humant papillomvirus, som är den huvudsakliga orsaken bakom livmoderhalscancer i Sverige. Ingela Pirttilä, chef för patologi- och cytologienheten på Sundsvalls sjukhus, tycker att man ska passa på att ta del av vaccinet.

– Jag uppmanar verkligen alla kvinnor som är födda mellan 1994 och 1999 att anta det här erbjudandet som kommer nu i antingen din digitala brevlåda eller med brev i posten, ta sticket, säger Ingela Pirttilä.

Globalt mål

Hon berättar att WHO, Världshälsoorganisationen, har satt ett globalt mål att försöka utrota livmoderhalscancer i hela världen.

– Det är en av de mest vanliga anledningarna till att kvinnor dör i tredje världen, där har man inte ett lika bra upparbetat preventivt arbetssätt för att skydda sig mot smittan som i sin tur kan leda till cancer, säger Ingela Pirttilä.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.