Foto: TT

Västernorrlands sjukvård rankas sist

Publicerad

I en jämförelse som tittar på medicinsk kvalitet, tillgänglighet och kostnader gör Västernorrland ett djupdyk. Nu är man sist.

Medlemsorganisationen Sveriges kommuner och landsting har tillsammans med Socialstyrelsen gjort en årlig jämförelse av hälso- och sjukvården i landstingen. I topp finns Kalmar, Östergötland, Halland och Jönköping. Västernorrland som 2013 placerade sig på en 8:e plats befinner sig nu på en sistaplats. Studien säger inget om hur bra eller dålig vård som ges utan är ett mått på hur landstingen rankas gentemot varandra. Totalt har man tittat på 176 faktorer. Indexvärdet för vårt län är 0,48 och topplaceringarna ligger på 0,64.

–Vad vi kan se av den här rapporten är att det är små skillnader, vilket gör att landstingen kan pendla mycket från år till år. Vi måste titta på undersökningen närmare, där vi har lite sämre utfall. Men vi måste konstatera att det är små skillnader, säger sjukvårdsdirektör Margareta Berglund Rödén.

”Ingen dräglig arbetsmiljö”

Men från vårdförbundet tycker man att rapporten är ytterliggare kvitto på att landstingets sjukvård befinner sig i en kris. Och att man på torsdagsmorgonen hade en överbeläggning på 32 personer vittnar om en dålig arbetsmiljö.

–Vi har ju kunskap men vi kan inte trolla med knäna. Vi är för få, man drog ner vårdplatser och personal för några år sen det har pågått sen 2008. Vi får höra av ledningen att de aldrig har betalt för så många timmar som tidigare. Då är det ju konstigt att vi måste stänga ner vårdplatser, igår var det 32 överbeläggningar. Det är en och en halv vårdavdelning, det är ingen dräglig arbetsmiljö, säger Maria Bäckman, vårdförbundets ordförande i Västernorrland.

Hon målar en bild av en sjukvård där personalen har fått nog av personalbrist och ständiga överläggningar som tär på personalen.

–Måttet är rågat, nu byter personalen arbetsplats. Många flyr till kommunen och privata arbetsgivare, det finns även en hel del som åker till Norge och arbetar, säger hon.

Men sjukhusdirektören delar inte Vårdförbundets uppfattning.

–Det är tråkigt att de upplever det så. Den bilden kan vi inte få fram när vi tittar på personalomsättningen. Vi arbetar hela tiden med att skapa bra arbetsmiljö, inom vissa områden har vi lyckats och i vissa områden har vi en bit kvar, säger sjukvårdsdirektör Margareta Berglund Rödén.

Men Vårdförbundet drar på lite större växlar och ordinerar medicinen: ”våga satsa”.

–Löneläget är för lågt, tittar vi på västerbotten så har man högre löner för sjuksköterskor. Det vi har nu är en ond spiral, dåliga arbetsförhållanden ger personalflykt, vilket ger ännu sämre arbetsmiljö. Landstinget måste våga satsa pengar för att komma tillrätta med situationen, säger Maria Bäckman, vårdförbundets ordförande i Västernorrland.

Landstinget tycker dock att man att man har tagit ett grepp på personalproblematiken.

-Det är ju för att skapa en bra arbetsplats som vi har valt att stänga ner vårdplatser. Vi har minskat den planerade verksamheten. Och vi har åtgärder för att attrahera personal: Hjälp med återbetalning av studieskulder, flyttbidrag. Introduktionsår och kompetenstrappa, säger sjukvårdsdirektör Margareta Berglund Rödén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.