Foto: Stockholms Universitet

Vatten renas från arsenik – med hjälp av mossa

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Stockholms universitet har upptäckt att en viss typ av mossa mycket effektivt kan rena dricksvatten från förorening av arsenik. På en timme kan mossan göra vatten med arsenik drickbart.

Den aktuella mossan lever i vatten och växer bland annat i norra Sverige. Mossan har det latinska namnet Warnstorfia fluitans, vattenkrokmossa på svenska och har visat sig ha förmågan att snabbt samla på sig arsenik från vatten.

På bara en timme kan vattnet gå från förorenat till drickbart.

– Oftast tar sådant här mycket längre tid, konstaterar Arifin Sandhi, en av forskarna vid Stockholms universitet som ligger bakom upptäckten.

Miljövänligt

Forskarna menar att det här är ett miljövänligt sätt att rena vatten från arsenik. Ett tänkbart scenario är att till exempel odla mossan i bäckar och andra vattendrag med hög arsenikhalt.

– Vi tror att mossan kommer att kunna användas i större skala i framtiden, menar Arfin Sandhi som ser stora miljömässiga fördelar med den här typen av vattenrening.

Användbart i gruvområden

Framförallt kan metoden bli användbar i gruvområden i norra Sverige där vattnet blivit förorenat av arsenik.

– Metoden är inte särskilt dyr men ett problem som vi arbetar med är att mossan inte växer tillräckligt snabbt, säger Arifin Sandhi.

Så får vi i oss arsenik

År 2004 förbjöd man användningen av arsenikföreningar i träprodukter, men arsenik når fortfarande mark- och vattensystem på grund av gruvdrift. Det beror på att mark och berggrund i vissa delar av Sverige innehåller arsenik naturligt. I förlängningen leder det till att dricksvattnet och det vatten som används till bevattning av odlingar också innehåller förhöjda arsenikhalter. Växterna tar upp arseniken från jorden och den hamnar till slut i maten som vi äter. I Sverige gäller det till exempel vete, rotgrönsaker och bladgrönsaker, i andra länder samlas det till exempel mycket i ris.

Källa: Stockholms universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.