Polisen om vattenskotrar: ”Kunskapskrav vore jättebra”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vattenskotrar har ökat markant de senaste åren, och många hör av sig polisen upprörda över skotrars vilda framfart.

En vattenskoter med ett ungt par kör in i inre hamnen i Sundsvall för att tanka.  Vi är ute med polisen Henrik Blusi för att prata om just vattenskotrartrafiken på sjön.

Blusi tyckte vattenskoterns färd tidigare såg lite snabb ut, så han styr in båten för att byta några ord med föraren.

– Hur fort gick det där?, frågar han.

Snabba, roliga – och potentiellt livsfarliga

Max 7 knop gäller inne i hamnen och föraren säger att han följt hastighetsbegränsningen, och Henrik Blusi låter det stanna vid det.

Vattenskotrar är snabba, roliga – och potentielllt livsfarliga. De kraftfulla maskinerna gör mellan 40 till 60 knop, alltså upp till 120 km/h.

– Vattnet är inte mjukt i den hastigheten, det är stenhårt om någon åker av, konstaterar Henrik Blusi.

Nästan varje år rapporteras om dödsolyckor, och många hör av sig till polisen, upprörda över skotrars vilda framfart på sjön.

– Det handlar om körning för nära folk som badar, att man kör för fort där man inte får, och att vattenskoterförare inte uppträder på bästa sjömanssätt heller.

Saknar sjövett

– Rent generellt tror jag att vattenskoterförarna inte har så bra koll på de regler som gäller på sjön, menar Henrik Blusi.

Det är Kustbevakningen som har ansvaret att kontrollera hastighet, nykterhet och allmänt sjövett, men polisen samarbetar med Kustbevakningen och nyligen genomfördes en punktinsats under tre dagar.

– Vi kontrollerade runt 75 båtar och vattenskotrar, säger Henrik Blusi. 

En person misstänks efter det för sjöfylleri och en för narkotikabrott.

Kunskapskrav vore bra

SVT: Bör man införa förarbevis eller åldersgräns för att få köra vattenskoter, tycker du?

– Ja, någon form av kunskapskrav vore jättebra, just för att förhindra att någon far illa, tycker Henrik Blusi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.