Asylsökande ser ut genom ett fönster på ett flyktingboende i Pajala. Arkiv Foto: Fredrik Sandberg/TT

Växande krav på amnesti för ensamkommande

Publicerad

Fyra riksdagspartier kräver nu amnesti för de ensamkommande flyktingbarnen från Afghanistan. I Västernorrland finns 350 som i många fall väntat sedan 2015 på besked.

Bakgrunden är den osäkra situationen i Afghanistan, men också det faktum att migrationsprocessen dragit ut på tiden. Fortfarande efter två år i Sverige är det många som väntar på besked.

Den här otryggheten har lyfts fram i debatten om de ensamkommande från Afghanistan. I riksdagen driver nu fyra partier – vänstern, liberalerna, miljöpartiet och centern -  frågan om en amnesti och att de ska få stanna i Sverige.

”Sju har tagit sina liv”

– Hittills i år har sju unga i den här gruppen tagit sina liv och ytterligare minst ett hundra har försökt göra det, sa riksdagsledamoten Johanna Jönsson (C) i riksdagen förra veckan och fortsatte:

Johanna Jönsson (C) , riksdagsledamot.

– De har hängt sig, de har hoppat framför tåg och bilar. De har skurit sig och skadat sig med brännbara vätskor.

Vänsterpartisten Christina Höj Larsen från Härnösand tillhör de mer tongivande i debatten:

– Jag hoppas att vi kan ta de första stegen så att de unga kan få stanna och andas ut. De behöver det beskedet för att kunna bygga en framtid, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer