Foto: grafik SVT Design

De åtalade: Småbrottslingar som nu misstänks för kallblodig dödsskjutning

Uppdaterad
Publicerad

De är dömda för stölder, skadegörelse, misshandel, hot mot tjänsteman, olovliga körningar och ett flertal gånger för narkotikainnehav.
Men ingenting som är i närheten av vad de nu åtalats för: Dödsskjutningen av en 28-åring i Nacksta i Sundsvall kring lucia i fjol i vad som tros vara en uppgörelse om narkotikahandel.
Här är den misstänkta trion som alla har anknytning till Ångermanland.

• 26-årig man skriven i Sollefteå. Dömd åtta gånger i domstol, mest för småbrott och framför allt narkotikainnehav. Men några ärenden sticker ut.

Våren 2012 dömdes han som 18-åring för ett grovt personrån sedan han och en annan man trängt sig in i en lägenhet och med hjälp av misshandel och dödshot tvingat till sig en stor mängd värdesaker. 18-åringen som var beväpnad med batong, elpistol och kniv dömdes bland annat för rån och övergrepp i rättssak.

Året dessförinnan fick han ungdomsvård sedan misshandlat och dödshotat flera personer i samband med en fest. Han var då beväpnad med fyra knivar.

Basebollträn

• 27-årig man skriven på en mindre ort i Sollefteå kommun. Dömd tre gånger, och i samtliga fall handlar det om våld och/eller hot om våld. Första gången var han 18 år då han, hans bror och deras pappa utsatte en rivaliserande familj för misshandel, olaga hot, hemfridsbrott och skadegörelse – utrustade bland annat med basebollträn.

Året efter fick han sex månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning.

Våren 2016 dömdes han för bland annat misshandel, narkotikabrott och hot mot tjänsteman – det sistnämnda efter att ha dödshotat en polisman.

Greps hemma

• 28-årig man skriven i Sundsvall men med förflutet både i Kramfors och Sollefteå. Ett halvt dygn efter dödsskjutningen greps han i sin lägenhet i centrala Sundsvall av nationella insatsstyrkan (bilden).

28-åringen är den i trion som har minst antal punkter i belastningsregistret. Har dömts i domstol totalt tre gånger och brottsrubriceringarna har då varit misshandel, skadegörelse och narkotikabrott. Har också fått tre strafförelägganden då han så att säga dömts utan rättegång, varav två handlat om narkotikabrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet