Skyddsstopp på Alneskolan i Bonäset – elever får undervisning utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen upptäcktes att delar av ventilationen på Alneskolan i Bonäset, Örnsköldsviks kommun är ur funktion. Föräldrar och elever har uttryckt oro över den potentiellt ökade risken att bli smittad av covid-19, när luftflödet i skolans lokaler inte fungerar korrekt. Facket, Arbetsmiljöverket och skolan för nu en gemensam dialog hur man ska hantera och säkra elevernas undervisning.

Under tiden som inomhusmiljön inte är lämplig och skyddsstopp råder har eleverna undervisning utomhus i väntan på att ventilationen ska lagas. 

– Jag har krävt ett skyddsombudsstopp i de lokaler som för närvarande inte har någon ventilation på grund av ett trasigt ventilationsaggregat. Det gäller bara delar av skolan. Rektor och ombud på plats ser just nu på möjligheter att bedriva undervisning i alternativa lokaler tills ventilationen fungerar igen. Utan fungerande ventilation utsätts personal och barn för onödiga risker, skriver Nicklas Vigren, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i ett sms till SVT Nyheter Västernorrland.

Coronaviruset i Västernorrland

Jobbar febrilt på lösning

Jenny Björkman, rektor årskurs 5-9 på Alneskolan, menar att man jobbar febrilt för att få igång ventilationssystemet igen.

– Det är sagt att de saker som är trasiga kommer att komma idag. Ärendet är högt prioriterat, säger Jenny Björkman.

När ett skyddsstopp är lagt ska arbetsgivaren kontakta Arbetsmiljöverket som då gör en inspektion, på plats eller via telefon.

Det är bara Arbetsmiljöverket som kan häva ett skyddsstopp, enligt Nicklas Vigren.

Det här är skyddsstopp:

Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har du som skyddsombud rätt att avbryta arbetet. Det kallas för skyddsombudsstopp.

Du som skyddsombud får avbryta pågående arbete om arbetet hotar någons liv eller hälsa. Den fara som hotar ska vara både allvarlig och omedelbar. Det spelar ingen roll om den som är utsatt för fara är anställd eller inhyrd arbetskraft – du får stoppa arbetet oavsett.

Det här kallas för skyddsombudsstopp och det är reglerat i arbetsmiljölagen 6 kap. 7 §.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet