Kökaos uppstod på många håll när två karavaner från varsitt håll möttes på smala enfiliga grusvägar. Foto: Agneta Stefansson SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Vi blir kvar här hela natten”

Publicerad

Avstängningen av E4 förbi Ullånger på grund av industribranden på måndagen gjorde att trafiken dirigerades om till mindre grusvägar. Det orsakade oändliga köer på många håll – och svårast var läget för långtradarchaufförerna.

På vissa ställen var vägbanorna nämligen så smala att trafiken inte kunde mötas.

Och att backa ett långtradarekipage på en smal grusväg, dessutom i flera kilometer, låter sig förstås inte göras.

Agneta Stefansson, reporter på SVT i Umeå, var en av många som fastnade i köerna.

”Hela karavanen måste backa”

– Det är helt stillatående här. Vad jag har förstått så är det två lastbilar som mötts längre fram på sträckan och de kan inte köra förbi varandra. Köerna växer hela tiden och det är förstås inte så lätt för hela kön att backa tillbaka en så lång sträcka.

Maria Edlund som jobbar åt ett bageriföretag har även hon fastnat i kön med sin brödbil och började dela ut gifflar och formfranska till hungriga efter några timmars köande mitt ute i skogen.

”Barnen är hungriga”

Ulrica Wedin som är på väg norrut med familjen hade tänkt äta middag i Örnsköldsvik. Hon och familjen tog tacksamt emot Maria Edlunds brödallmosa.

– Barnen började bli väldigt hungriga. Vi hade bara ätit frukost och sen en korv till lunch. Vi har kört från Bålsta i Uppland, säger Ulrica Wedin.

Kritik

Långtradarchauffören Tore Bergström från småländska Ljungby med en last av limträ var en av de uppgivna i de långa köerna.

– Här blir vi hela natten det kan jag lova dig. Polisen skickade in bilarna från båda håll från E4:an De måste få hela karavanen att backa, suckar han.

Polisen och Trafikverket har fått kritik för det kaos som uppstått på många håll i spåren av E4-avstängningen.

”En del väljer egna lösningar”

Polisen jobbar intensivt med att lösa de proppar som uppstått på flera håll när trafikanterna tagit egna initiativ för att kunna ta sig framåt.

Polisen anser också att man tydligt anvisat lämpliga alternativa färdvägar – men att de inte följts av alla bilister.

– En del har valt andra lösningar, och det är klart – om två karavaner från olika håll möts på en smal grusväg med ett körfält, då blir det förstås problem. Men det svårt för oss att göra något åt att vissa bilister väljer egna alternativ än de vi anvisat, säger vakthavande polisbefäl vid regionledningscentral.

Börjat rulla

Vid 20-tiden på kvällen hade vissa av köpropparna börjat lösas upp, bland annat där SVTs Agneta Stefansson befann sig.

– Nu har vi börjat rulla framåt, sakta men säkert. Hur det slutar vet man aldrig, men det händer något i alla fall. Och här kan kanske kissa bakom ett träd om det behövs. Där vi stod tidigare var det kalhygge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer