Björn Edlund. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

”Vi har ingen djupare utbildning”

Uppdaterad
Publicerad

Förbundet vill att de ska agera matchläkare.

En lösning SDHL-tränarna ifrågasätter.

– Jag tror inte att det ska ligga på oss ledare att göra en medicinsk bedömning när vi inte har nån djupare utbildning, säger Modos tränare Björn Edlund.

Ämnet huvudskador inom ishockeyn är hett debatterat. I både SHL och i hockeyallsvenskan finns det matchläkare på plats. Men inte i SDHL trots att huvudskador är ett växande problem. Flera studier visar att damhockeyspelare drabbas i högre grad av hjärnskakningar än herrspelare gör.

Svenska ishockeyförbundet ser utbildning av tränare och ledare som en tänkbar lösning för att möta behovet av matchläkare på SDHL-matcher.

”Spelet stannar inte”

Men samtliga SDHL-tränare som SVT har talat med är kritiska till att själva vara den som ska göra den medicinska bedömningen på matcherna.

– Det handlar om ett par sekunder där man kan göra grejer och sen pågår spelet, det stannar inte. Det går inte att lämna allt i fem minuter. Utbildningen i sig  tror jag definitivt kan vara behjälplig men jag tror inte lederna ska ta det medicinska beslutet om hur en person mår.

Förbundets ordförande Anders Larsson säger att det är orimligt att ha läkare på alla ishockeymatcher på alla nivåer i Sverige.

– Det handlar om att ge lederna det stöd som behövs, säger säger han.

”Fokusera på att coacha”

Han ställer sig förstående till tränarnas kritik.

– Jag kan på många sätt förstå, en tränares huvuduppgift är ju att fokusera på att coacha laget och utveckla spelarna. De vill ju fokusera på sporten och har inte den kompetensen eller det fokuset under en match, säger han till SVT Sport.

– Om man ser det ur ett större perspektiv är väl all utbildning bra och framför allt i sådana här situationer. Sen tror jag inte att det ska ligga på oss ledare att göra en medicinsk bedömning när vi inte har nån djupare utbildning, säger Modos Björn Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.