Vemyrachef bekymrad över läget

Uppdaterad
Publicerad

Trots den brist på utbildning bland personalen som SVT:s granskning har visat, menar chefen för ungdomshemmet Vemyra utanför Sollefteå att ungdomarna inte drabbas.

Krister Berglund är tillförordnad chef på det statliga ungdomshemmet Vemyra utanför Sollefteå. Han är bekymrad över situationen, men pekar på det stora problemet med att hitta personal med rätt utbildning.

Inte minst har de många HVB-hemmen utgjort en stark konkurrens om arbetskraften.

– Nu ser vi att trycket börja minska på HVB-hemmen, säger han och menar att det kommer att underlätta rekryteringen av personal till ungdomshemmen.

Sämre bland timanställd personal

Krister Berglund hävdar att mer än hälften av de fast anställda på Vemyra har rätt kompetensnivå med eftergymnasial utbildning.
Men det ser annorlunda ut bland timanställd personal.

– Där är det sämre, tillstår han. Där har vi nått kompetenskraven vi behöver. Jag har inte exakta siffrorna framför mig nu, men så är det.

Är du bekymrad över situationen som den ser ut just nu?

– Det är klart att det är bekymmersamt att jaga efter kompetens, säger han. Det krävs att vi jobbar mer med intern kompetensutveckling för att nå en kvalitativ och bra vård.

Men kan ni i dag erbjuda adekvat vård för de här ungdomarna när situationen ser ut så här?

– Ja, det anser vi att att vi kan.  Man måste se till helheten inom arbetsgrupperna, och där har vi den spetskompetens som krävs, säger Krister Berglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vemyra ungdomshem

Mer i ämnet